ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Αποθήκευση και προστασία • Αποθηκεύετε πάντα τα ρούχα αφού πρώτα τα έχετε καθαρίσει, ιδιαίτερα τα μάλλινα και τα μεταξωτά, για να τα προστατέψετε από τον σκώρο (η σκόνη και οι λιπαροί λεκέδες τον προσελκύουν).
• Μην τοποθετείτε ναφθαλίνες ή παρόμοια προϊόντα στα ρούχα που αποθηκεύετε, καθώς περιέχουν ουσίες που μπορεί να δημιουργήσουν ανεξίτηλους λεκέδες (κυρίως στα ανοιχτόχρωμα).
• Τα λευκά είδη είναι καλό να μην μένουν ακαθάριστα και αποθηκευμένα για καιρό σε νάιλον σακούλες, καθώς έτσι δημιουργούνται οι "λεκέδες της πολυκαιρίας", οι κίτρινοι ανεξίτηλοι λεκέδες.
• Μην φέρνετε τα ρούχα σας σε επαφή με αποσμητικά, κολόνιες, κρέμες σώματος κλπ. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να περιέχουν οινόπνευμα και άλλες χημικές ουσίες, τα οποία μπορεί να λεκιάσουν τα ρούχα ή να επηρεάσουν τη βαφή τους, με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα. Αφήνετε τα προϊόντα να στεγνώσουν καλά επάνω σας πριν ντυθείτε.
Πλύσιμο • Κρέμες, αποσμητικά, αρώματα, ιδρώτας και η λιπαρότητα του δέρματος μπορεί να μην προκαλούν ορατούς λεκέδες, με το πέρασμα του χρόνου όμως δημιουργούν οξειδώσεις στις ίνες των υφασμάτων (κυρίως σε λινά, μεταξωτά και μάλλινα). Έτσι ένας ανεπαίσθητος λεκές μπορεί να σταθεροποιηθεί στην ίνα του υφάσματος και σε λίγο καιρό να μην αφαιρείται. Γι’αυτό πλένετε τα ρούχα τακτικά, ακόμη κι αν φαίνονται καθαρά, και δίνετε τα ευαίσθητα στο στεγνοκαθαριστήριο.
• Η χρήση χλωρίου και λευκαντικού στα ρούχα απαιτεί προσοχή και τη φροντίδα από ειδικούς στο στεγνοκαθαριστήριο. Παρόλαυτά αν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χλώριο ή λευκαντικό μόνοι σας, διαλύστε το πρώτα μέσα στο νερό με κυκλικές κινήσεις και μετά προσθέστε το στο ρούχο που θέλετε να ξεπλύνετε. Έτσι το τοπικό ξέβαμμα λόγω της ισχυρής δράσης του λευκαντικού θα αποφευχθεί. • Κουστούμια, ταγιέρ και σετ ρούχων πρέπει να καθαρίζονται μαζί. Έτσι πιθανές απώλειες χρώματος που μπορεί να συμβούν ακόμα και με το στεγνό καθάρισμα θα είναι ομοιόμορφες σε όλα τα ρούχα του σετ.
• Χρησιμοποιείτε στα σκούρα μεταξωτά και στα μάλλινα ρούχα μόνο υγρό σαπούνι, καθώς στις χαμηλές θερμοκρασίες –ειδικές για τα συγκεκριμένα ρούχα- το απορρυπαντικό σε μορφή σκόνης δεν διαλύεται με αποτέλεσμα οι κόκκοι του υπολείμματος του σαπουνιού να ξασπρίζουν το ύφασμα.
• Προσοχή στις θερμοκρασίες πλυσίματος. Τα ρούχα «μαζεύουν» ακόμη και στους 30 βαθμούς! Η ένδειξη Ι ή Ο στο πλυντήριο αναφέρεται στη θερμοκρασία του νερού που προέρχεται κατ' ευθείαν από τη βρύση, χωρίς καμία θέρμανση, η οποία και θεωρείται ιδανική θερμοκρασία (ώστε τα ρούχα να μην «μαζέψουν»).
Ξελεκιαστικά και spray του εμπορίου • Μην αφαιρείτε τους δύσκολους λεκέδες μόνοι σας. Το κερί, που κάποτε έβγαινε με χρήση εφημερίδας και σίδερου, επειδή στις μέρες μας δεν είναι γνήσιο, μπορεί μεν να απομακρυνθεί από την επιφάνεια του υφάσματος, αλλά θα αφήσει πίσω του ένα τεράστιο λιπαρό λεκέ. Αντίθετα, το στεγνό καθάρισμα εξαλείφει τον λεκέ στιγμιαία χωρίς να αλλοιώσει τις ίνες. • Το ίδιο ισχύει για λεκέδες από χρώματα, μαρκαδόρους, στυλό, μελάνια, γύρη, χρώμα από λουλούδια, ρετσίνι, τσίχλα, αίμα κλπ. Αφαιρούνται σωστά μόνο από τους ειδικούς στο στεγνοκαθαριστήριο, με κατάλληλη προεργασία και ειδικά προξελεκιαστικά, χωρίς τον κίνδυνο αποχρωματισμού.
Λεκέδες για στεγνό καθάρισμα • Προσοχή στα διάφορα spray και ξελεκιαστικά που κυκλοφορούν στην αγορά. Όχι μόνο δεν βοηθούν στην απομάκρυνση του λεκέ (συνήθως τον ισχυροποιούν), αλλά δημιουργούν «ασπρίλα» με αποτέλεσμα να ξεβάφεται το ύφασμα. Αποφύγετε τη χρήση τους ιδιαίτερα στα ευαίσθητα ρούχα. Για την αφαίρεση δύσκολων λεκέδων απευθυνθείτε σε αξιόπιστο στεγνοκαθαριστήριο.
Σιδέρωμα • Δοκιμάζετε πάντα σε μία άκρη του υφάσματος αν η θερμοκρασία που έχετε θέσει στο σίδερο είναι ανεκτή, πριν το σιδερώσετε. Για να προστατέψετε το ρούχο από την πυρακτωμένη πλάκα, την πιθανή γυαλάδα και το κάψιμο, τοποθετήστε πάνω του ένα άλλο ύφασμα.
Δερμάτινα • Τα δερμάτινα χρειάζονται ειδική συντήρηση για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση. Αν τα φοράτε σε χώρο με πολύ καπνό, φροντίζετε να τα αερίζετε συχνά, καθώς το δέρμα είναι ζωντανός οργανισμός (όπως τα μαλλιά) και απορροφά τις μυρωδιές.
• Τα μονόχρωμα τύπου "γλασσέ" δερμάτινα, μπορείτε να τα «φρεσκάρετε» τακτικά με ένα καλά στυμμένο πανί για να αφαιρείτε επιφανειακά το καυσαέριο και τη σκόνη. Το λίπος και οι μαυρίλες στα σημεία των δερμάτινων με τη μεγαλύτερη τριβή, όπως οι μανσέτες, οι γιακάδες και οι ώμοι, μπορούν να απομακρυνθούν μόνο στο στεγνοκαθαριστήριο. Στα ΕΝ ΟΙΚΩ ακολουθούμε μια ειδική διαδικασία καθαρισμού για δερμάτινα που αφαιρεί τους λεκέδες χωρίς να επηρεάζει τη σύστασή τους.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για το στεγνό καθάρισμα • Το καθαριστήριο είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των ρούχων. Αν το ρούχο ή τμήμα του, δεν αντέξει στον τρόπο καθαρισμού, υπεύθυνος είναι ο κατασκευαστής.
• Προστατέψτε τα ρούχα σας από τυχόν καταστροφές δίνοντάς τα για στεγνό καθάρισμα μόνο σε καθαριστήρια με αποδεδειγμένη πείρα στο χώρο. Στα στεγνοκαθαριστήρια ΕΝ ΟΙΚΩ το έμπειρο προσωπικό μας σας ενημερώνει εξ’ αρχής για τη διαδικασία καθαρισμού των ρούχων σας, σας προτείνει τις σωστές λύσεις για κάθε ύφασμα και σας συμβουλεύει για τη σωστή συντήρηση των ενδυμάτων στο σπίτι.